Charakteristika a význam HACCP
Skratka HACCP vznikla zo začiatočných písmen anglických slov „Hazard Analysis and Critical Control Points“, čo v preklade znamená Analýza rizika a kritické kontrolné body. Je základným nástrojom, vďaka ktorému viete účinne predchádzať rizikám ohrozujúcim bezpečnosť potravín.
HACCP je nástroj, ktorým sa zisťujú riziká s výrobou, skladovaním, distribúciou a prípravou potravín. Určuje nevyhnutné opatrenia na zabezpečenie ich hygienickej bezchybnosti a zdravotnej neškodnosti. Formou kontrolných bodov a preventívnych opatrení zabezpečuje konečnému spotrebiteľovi zdravotne neškodné potraviny.
Zmysel HACCP
- identifikácia možných zdrojov nebezpečenstva a miesta kontaminácie
- zabránenie ich ďalšiemu šíreniu, t.j. odstránenie alebo zníženie na prijateľnú úroveň
- určenie pravdepodobnosti prežitia mikroorganizmov v potravinách, prípadne ich rozmnožovania počas manipulácie
- identifikácia nebezpečných potravín a surovín – prítomnosť toxických a patogénnych látok
- zavedenie účinných postupov monitorovania kritických kontrolných bodov a určenie kritických limitov
- pravidelné zhodnotenie zdravotného rizika a overovanie účinného fungovania opatrení
Zmyslom HACCP je vytvorenie HACCP plánu, ktorý analyzuje nebezpečenstvo narušenia hygienickej alebo zdravotnej neškodnosti potravín a identifikuje kritické body.
Prečo je HACCP potrebné
Od 1.5.2004 je povinné viesť a prevádzkovať systém HACCP pre každú fyzickú a právnickú osobu, ktorá sa zaoberá výrobou alebo distribúciou potravín.
HACCP identifikuje konkrétne nebezpečenstvá a opatrenia na ich kontrolu. Prevádzkarne, ktoré manipulujú s potravinami, musia mať podľa zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách vytvorený HACCP systém.
Táto povinnosť sa vzťahuje na všetky potravinárske podniky. Kontrolu HACCP a jeho dodržiavania vykonáva Úrad regionálneho zdravotníctva.
Požiadavky na teplomery používané v HACCP
Keďže podľa §17 zákona o metrológii teplomery používané v systéme HACCP nepatria do skupiny určených meradiel, je tu povinnosť vykonávať kalibráciu.
Z vyhlášky č. 533/2007 Z.z. vyplýva, povinnosť merania teplôt v chladničkách, mrazničkách, v skladoch a meranie teploty počas prípravy a pri výdaji stravy vpichovým teplomerom.
Z našich produktov vám ponúkame HACCP sadu 4 ks teplomerov s certifikátmi za zvýhodnenú cenu 135 eur.
Vypracovanie HACCP (príručky, dokumentácia)
Nechcete strácať čas vypracovávaním HACCP a radšej by ste to nechali profesionálom? Dobré správy, túto službu na mieru si môžete objednať priamo na našej stránke. Stačí navštíviť kategóriu HACCP dokumentácia.
Záver
Ak vás HACCP zaujíma a chcete sa o tomto systéme dozvedieť ešte viac, môžete si pozrieť aj nasledujúce video: